Wijn proeven in portugal

We hebben net een fantastische vakantie achter de rug in Portugal en Noord-Spanje en als afsluiter een week Vlieland. Een vakantie vol muziek, eten en drinken, cultuur, natuur, mensen en heel veel genieten van het leven en elkaar. Na een bezoek aan het Boomfestival in Portugal (hierover later meer) hebben we 2 dagen (1 nacht) doorgebracht in de Dao streek waar we hele goede wijnen hebben geproefd en gekocht. We verbleven in http://www.quintadomedronheiro.pt. Hier maken ze ook eigen wijnen. Een mooi hotel met een goed restaurant in een prachtige omgeving. Bij aankomst hebben we ons even opgefrist (we kwamen tenslotte van een festival). Daarna hebben we op het terras de eerste wijnen geproefd. Ik had een hele smaakvolle rosé. Deze wijn is gemaakt van de Touriga Nacional (de meest gebruikte druif) en de Tinta Roriz. Mijn liefje dronk de rode versie van dezelfde druiven. Daarbij aten we wat regionale kaas (gerookt hmmmm) en worst met lekker knapperig brood. Heeft toch iets bijzonders: wijn drinken terwijl je uitkijkt op de wijngaard waar de druiven groeien die gebruikt zijn.

image

Daarna hebben we gedineerd in het restaurant. Hele authentieke, lokale gerechten.  Als aperitief kozen we de bubbelwijn van het huis. Deze was nog zo nieuw dat er nog niet eens een etiket was, deze was nog in de maak. Wat een goddelijke wijn. Een hele fijne bubbel, lekker mineralig en heel goed bij de voorgerechtjes. Bij het hoofdgerecht kozen we wederom voor de rode versie. Het restje hebben we meegenomen naar onze kamer.

De volgende ochtend hebben we een prima ontbijt gegeten in het hotel. Daarna hebben we door de wijngaard gewandeld. We hebben gezocht naar de wijnmakerij, maar deze niet gevonden. Uiteindelijk hebben we wel 4 flessen wijn meegenomen. Onze ervaring in dit deel van Portugal, is dat ze niet zo op (buitenlandse) toeristen zijn ingesteld. Ze spreken slecht Engels, alle informatie is ook in het Portugees. Verder moesten we alles vragen, was er geen rondleiding o.i.d. Maar dat maakt het ook wel weer heel erg leuk.

image

image

Vervolgens zijn we naar Casa Santar gereden: http://casadesantar.com/site/?page_id=2. We kwamen er al snel achter dat ze daar ook niet zo goed op toeristen zijn ingesteld. De beheerders gingen net lunchen toen wij aankwamen. Dus zijn we zelf ook nog even een bak koffie gaan drinken. Om 14 uur gingen de mannen weer aan het werk. Bij het huis aangekomen kregen we van een van de mannen de tip naar het winkeltje te gaan. De dame daar zou goed Engels spreken en ons meer kunnen vertellen over het huis en de tuin. Daarna konden we ook nog de wijngaard en wijnkelder bekijken. Bij het winkeltje bleek dat de rondleiding pas om 15.00 uur zou plaatsvinden. Wij zouden nog dezelfde dag doorrijden naar Spanje en hadden op zo’n 1,5 uur gerekend voor dit uitstapje. De rondleiding zagen we dan ook niet zitten. Op de vraag of we dan wel wijn konden proeven en kopen: nee sorry dat kan niet hier. Daarvoor moeten jullie naar een restaurant verderop, een partner van ons. Daar hebben ze een proeflokaal.

We besloten het te proberen en naar het restaurant te lopen. Een mooie locatie met een goed uitziend proeflokaal. Er was alleen helemaal niemand aanwezig. Na een paar minuten kwam er een bezwete, nogal norse Portugees naar ons toe. Hij sprak geen Engels en legde ons met gebaren uit dat we absoluut niet konden proeven zonder reservering. We hadden moeten bellen. Hij keek ons zo’n beetje weg. Wij weer terug naar het winkeltje om de dame hierover in te lichten: winkel dicht!

Naast de wijnwinkel zat een kleine supermarkt. Daar werkte een hele behulpzame vrouw die ook nog een beetje Duits sprak. We hebben bij haar het een en ander gekocht (ook wijn) en ze heeft de dame van de wijnwinkel gebeld. Zij kwam direct naar ons toe en was erg verbaasd door ons verhaal over het restaurant waar ze ons heen had gestuurd. Ze had de ervaring dat er echt niet gereserveerd hoefde te worden. Uiteindelijk hebben we bij haar behoorlijk wat wijnen gekocht. We hebben haar wel duidelijk gemaakt dat we door deze ervaring bijna zonder wijn zijn weggereden.

Na dit bezoek zijn we onderweg naar Spanje nog in Portugal bij een supermarkt gestopt en hebben daar verschillende flessen Portugese wijn en Port gekocht. Ons campertje zat lekker vol 😉

Wil je misschien een Portugees wijntje proberen? Laat maar weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *